MahaMantra Doğal Yaşam Merkezi
International Yoga Federation

Konsantrasyon’un Prensipleri

Konsatrasyon bir kişisel gelişim yöntemi olup, yalnızca fiziksel hareketlerden ibaret değildir. Konsatrasyonun her kişisel gelişim yönteminde olduğu gibi prensipleri vardır. Bu prensipler;

1Uygun Hareket: Hiçbir spor ve egzersiz yöntemi Konsatrasyon egzersizleri kadar bedeni ve zihni esnetemez. Bu nedenle uygun hareket, konsatrasyon egzersizleridir. Konsatrasyon egzersizleri omurgayı her yöne çalıştırarak esnetir. Omurga ise hayatın temel direği olup, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı omurganın her yöne olan esnekliği ile bağlantılıdır.
yoganin-prensipleri

2Uygun Nefes: İnsanların çoğu ağızdan veya akciğerden nefes almaktadır. Oysa nefes burundan alınıp verilmeli ve nefes alınca ciğerler diyaframa doğru itilerek karnımız şişmeli nefes verince de diyafram inmelidir. Doğru nefes budur. Bu nefes, akciğer alt loblarında oluşan toksinleri yok eder. Akciğer kapasitemizi arttırır ve zihnimizi sakinleştirir. Vücuda ve zihne esneklik veren de işte bu nefes eşliğinde yapılan konsantrasyon egzersizleridir.

3Uygun Dinlenme:Konsatrasyon egzersizleri sonunda uygulanan 10 dakikalık dinlenme egzersizi aşağı yukarı 4-5 saatlik uykuya bedeldir. Bu nedenle konsantrasyon çalışmaları sonrası fazla uyumak istemezsiniz.

4Uygun Diyet: Yediğimiz her şey bedenimizdeki belirli hücreleri değiştirmekte ve sadece beden sağlığımızı değil, düşünsel sistemimizi de etkilemektedir.Tüm besinlerin kendine özgü titreşimleri vardır. Bu titreşimler onu yiyen kişinin beden ve zihnini etkiler.

Satvik Besinler:Satvaguna dediğimiz duyarlı enerji içeren canlı besinlerdir. Bunları yiyince kendimizi huzurlu, dingin hissederiz. Bilincimiz yükselir. Bu besinler konsatrasyon diyetinin temelidir ve kişiyi zihinsel barış ve fiziksel sağlığa ulaştırır. Örnek: Sebze ve meyveler, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri ile zerdeçal, kakule gibi baharatlar bu gruba girer.

yoganin-prensipleri

Rajasik Besinler:Rajaguna dediğimiz değişken enerji içeren besinlerdir. Bunları yiyince kendimizi sinirli, rahatsız, gergin hissederiz. Meditasyonu engeller. Örnek: Balık, çay, gazlı içecekler, acı baharatlar, mayalı besinler ve bazı ilaçlardır.

Tamasik Besinler: Uykulu, tembel, uyuşuk, isteksiz bir kişilik ortaya çıkaran, durağan enerji veren besinlerdir. Tükettiğimiz yiyecekler satvik olursa bu yiyeceklerin huzurlu, dingin titreşimi zihnimizi doldurup stresimizden arınmamıza da yardımcı olacaktır. Konsatrasyonvejateryen beslenmeyi önerir. Örnek: Kırmızı et, beyaz et, soğan, sarımsak, yumurta, mantar, alkol, sigara, neskafe, uyuşturucular, bayat veya bozulmuş yiyecekler ile katkı maddeli yiyeceklerdir.

Konsantrasyonunuzun güçlü olmasını istiyorsanız daha ziyade satvik yiyecek ve içeceklerle beslenmeniz gerekir.

 

Pozitif Düşünce ve Meditasyon: Zihnimizi kontrol etmezsek %75 negatife konsantre olur. Bunun sonucunda da 3 ana duygu olan korku, öfke ve acı oluşur. Oysa ki tek pozitif duygumuz olan sevinç bizim ana duygumuz olmalıdır. Konsatrasyon bizi pozitif düşünceye yönlendirir. Pozitif düşüncenin kuralları vardır.

  • Şimdiki zamanda düşünülmeli.
  • Negatif ek olmamalı (“Hasta olmayacağım” yerine “Ben sağlıklıyım” gibi).
  • Kıyaslama yer almamalı (“Ayşe’den daha zenginim” gibi).
  • Düşünülen şeye inanç duyulmalı.

Bu kurallara uymayan her şey, bizi negatif düşünmeye iter.Önce pozitif düşünmeyi öğrenmek gerekir. Meditasyonda ise zihnimizi negatif veya pozitife değil de nötr olana sabitleyerek izleme vardır. Yorum yapmama vardır.


Yurakı Git