MahaMantra Doğal Yaşam Merkezi
International Yoga Federation

Serap Çetin İle Yin Yoga

Merkezimizde Türkiye’nin deneyimli eğitmenlerinden Serap Çetin tarafından verilen Yin Yoganın ne olduğuna dair bilgileri ve Serabın CV sini aşağıda bulacaksınız:

YİN YOG A NEDİR?

Doğuda  Yin ve Yang tanımı vardır. Yin ve yang birbirinin tersidir ve birbirini dengeler. Mutlak tamamen yin ya da tamamen yang yoktur. Yani birbirlerinden kesin hatlarla ayrılmazlar. Ayrıca her birinin içinde diğerinden bir miktar bulunur. Bir değer yargısına göre yang olan diğer değer yargısına göre yin olabilir. Mesela ılık soğuğa göre yangdır, ama sıcağa göre yindir. Vücudumuzdaki dokulara baktığımızda yin ve yang ayrımını görürüz.
Yang; İçinde sıvı oranı fazla olan hareket eden, ısınan, yüzeyde olan dokular kaslar. Bir başka deyişle elastik olanlar. Kaslarımız hareketlidir, ritmik hereketleri severler.

Yoga asanalarını da incelediğimizde, bazılarının kaslara yönelik bazılarının bağ dokularına ve eklemlere yönelik olduğunu görürüz.

Yin; İçinde sıvı miktarı az olan, gizli, soğuk, hareketsiz olan dokular, kemikler ve bağ dokularıdır. Bunlar yindir. Bağ dokuları  ritmik hareketlerle zarar görürler. Oysaki asanalarda uzun süre durulduğunda esnerler.

Yin Yoga’da eklemlerimizi uyarmayı ve esnetmeyi hedefliyoruz. Kaslar kullanılınca eklemleri uyaramadığımız için, kaslarımızı hiç kullanmıyoruz. Kısaca yin yogayı, eklemleri sağlıklı kılmak için ve bağ dokularına yönelik olarak yapılan ve aktif olmayan asanalarda daha uzun sürelerle yapılan duruşlar olarak adlandırabiliriz.

Daimi hareketlilik halindeki bedenimize ‘DUR!’ deyip, bedeni dinlendiren, masaj etkisi yaratan ve  şifalandıran Yin Yoga, bedenimizin daha iyi esnemesini de sağlıyor.

Aktif yoga yaparken önce kaslarımızı ısıtırız, Yin yoga için ise ısınmamıza gerek yoktur. Isınırsak bağ dokularında olmasını istediğimiz gerilmenin bir kısmını kaslar yapar. Yin yogada hedefimiz bağ dokularıdır. Bir yoga pozuna giriyoruz ve o sekilde 3-5 dakika hareketsiz kalıyoruz.

Sıfır kas kullanımı, pasiflik, gevşeme, dinginlik, teslimiyet ve dinlenme…

Yang dünyayı değiştirmeye uğraşır.
Yin dünyayı olduğu gibi kabul eder. Kabul  yinin özüdür.
Hiçbiri diğerinden daya iyi değil. Önemli olan dengedir.

Yang duruşlar kısa süreli yapılır. 5-10 nefes
Yin duruşlarda üç dakika ile başlanır, 5 dakikaya çıkılır.

 

Yin Yoganın kuralları:

1)Uygun Şekil ve sınırlarını bul.

2)Vücudun, nefesin ve zihnin hareketsizliğini sağla

3)Aynı pozda 3-5 dk. kal

 

Yin Yoga’nın faydaları:

* Eklemlerimizi ve tendonlarımızı  esnetir.

* Vücudumuzdaki enerji kanallarını uyararak enerjimizi dengeler, eksik enerjiyi geri getirir. Bu anlamda Akupunkturun iğnesiz halidir.

* Zihni dinginleştirir.

* Bağ dokunun bozulmasını, kısalmasını önler. (Selulite karşı iyi gelir.)

* Hareket yeteneğimizi artırır, yoga asanalarını daha iyi yapabilmemizi sağlar.

* Eklem problemlerine ve bedenin genel sağlığına iyi gelir. Düzenli yapmak, hastalıklara karşı bedeni korur.

* Korku, endisşe, sinirlilik, üzüntü, cesaretsizlik, özgüven eksikliği, agresiflik, iletişim/ilişkilerde problemler vb psikolojik kökenli durumları tedavi eder.

* Menstürasyon döneminde yin yoga çalışmak ağrıları azaltır

Özetle Yin Yoga, yaşamın koşturması içerisinde durup kendinize, bedeninize, zihninize ve ruhunuza verebileceginiz en güzel hediyedir.

Ne zaman yapılmalı: 
Yin programın daha etkili olması için kaslar ısıtılmadan yapılması gerekir. Çalışma soğuk ve cereyanlı bir yerde yapılmamalıdır.
Sabah kalktığımızda kaslarımız soğuktur. Yin yoga yaparsak bağ dokuları daha fazla etkilenir. Gün boyunca kaslarımız çalışıp ısınır. Akşam yaptığımızda yinin fiziksel faydaları azalır ama psikolojik faydaları artar. Gün boyu koşturmuşuzdur yang durumdayızdır. Yin ile bunu dengeleriz.

Her zaman sevdiğinizi yapmayın. İhtiyacınız olan şeyi yapın!

ÖNEMLİ NOT: Eklemlerinizde problem varsa önce tedavi olun sonra yin yapın.

Serap Çetin hakkında bilgi almak için tıklayınız…


Yurakı Git